Strejkelederen

STREJKELEDEREN

Lech Walesa var en af initiativtagerne og leder af strejken, som udbrød på Lenin skibsværftet i Gdansk den 14. august 1980. På det tidspunkt havde han ikke været ansat på værftet i fire år, men havde udviklet ideen om strejken sammen med tre unge mænd. De var stærkt utilfredse med ledelsens behandling af en anden fyret medarbejder, som de nu krævede genansat.

 

Den 16. august 1980 blev Lech Walesa formand for en fælles strejkekomite. Han stod i spidsen for forhandlingerne – først med de lokale myndigheder og værftets ledelse i Gdansk – siden med regeringen, da strejkerne havde bredt sig til hele Polen.

 

Den 31. august 1980 underskrev han en aftale med regeringen med 21 punkter, som bl.a. førte til dannelsen af de første frie fagforeninger i Warszawa-pagt-landene. Han blev selv valgt som den første formand for Den Fri Selvstyrende Fagforening (NSZZ) Solidarnosc den 17. september. Trods navnet som fagforening kom Solidarnosc dog mere til at ligne en folkebevægelse, og 10 millioner polakker nåede at melde sig ind i Solidarnosc, da bevægelsen var på sit højdepunkt. Som formand for Solidarnosc forsøgte Walesa konstant med fredelige midler at opnå enighed og fremskridt sammen med regeringen. Men anstrengelserne var i første omgang forgæves.

 

Tidligt om morgenen den 13. december 1981, da Solidarnosc havde eksisteret lidt over et år, indførte den polske regering, efter pres fra Kreml i Moskva, krigsretstilstand i Polen, og Lech Walesa blev straks interneret. Solidarnosc blev forbudt samme dag, og Walesa fik tilbudt en lukrativ stilling i statsadministrationen, som han nægtede at tage imod. Han måtte blive i husarrest frem til den 14. november 1982, hvor han endelig blev løsladt og begyndte at udføre illegalt arbejde for Solidarnosc.

 

 

FØLG OS

 

 

KONTAKT OS

Lech Walesa Tour 2018

Billund Lufthavn

Passagerterminalen 10

DK-7190 Billund

+45 70 20 14 40

 

 

 

© Copyright. All Rights Reserved.