24. aug 1980

Dag 11

24. august 1980

Uddrag fra ”Balladen i Gdansk” af Jens Mørch og Radek Krajewicz:

 

Søndag, den 24. august 1980

Der blev holdt gudstjeneste hver eneste dag ved port nummer 2 på skibsværftet, men denne formiddag, den anden søndag under strejken, var titusinder mødt op ved Leninskibsværftets indgang.

Bag hegnet kunne de strejkende deltage i højtideligheden, og uden for stod deres familier og støtter af strejken. Det hele mindede mest af alt om en demonstration mod den polske undertrykkelse.

Andagten blev gennemført af den særdeles populære lokale præst, Henryk Jankowski, der til daglig var sognepræst i Sankt Brigids Kirke i Gdansk. Han var meget engageret i oppositionsarbejde og var en af strejkens – og senere Solidarnosc’ – vigtigste støtter.

Resten af dagen blev der arbejdet i ekspertgruppen med konkrete forslag, der skulle indgå i forhandlingerne med regeringen. Det lykkedes at få det andet nummer af Solidarnosc’ bulletin ud til de strejkende med informationer om de 21 krav og et resumé af de forhandlinger, der havde været med regeringen, og de drøftelser, der om lørdagen havde fundet sted mellem den lokale borgmester Kolodziejski og strejkekomiteen.

 

FØLG OS

 

 

KONTAKT OS

Lech Walesa Tour 2018

Billund Lufthavn

Passagerterminalen 10

DK-7190 Billund

+45 70 20 14 40

 

 

 

© Copyright. All Rights Reserved.